סכסוכי ירושה

סכסוכי-ירושה

כיצד למנוע סכסוכים בין יורשים

על מנת למנוע סכסוכי ירושה קשים בין ילדיכם לאחר פטירתכם, רצוי לערוך צוואה ברורה ומנומקת.. רצוי גם מצולמת בוידאו וכל זאת על מנת למנוע סכסוך עתידי בין היורשים שלכם.

אם ברצונכם לשמור על אחדות המשפחה לאחר "ה 120" כדי לדעת שאחים ואחיות רבים מוצאים את עצמם מסתכסכים בעקבות הירושה של הוריהם ובדרך כלל בעקבות אי כתיבת צוואה או כתיבת צוואה לא ברורה.

בתקופה כה קשה לאתר לכתו של אחד ההורים, המטען הרגשי עוצמתי מאוד ומגביר את עומק הסכסוך. ישנם מספר גורמים ומצבים לסכסוכי ירושה שמומלץ למנוע מראש.

סכסוכי ירושה – להלן כמה טיפים שיכולים לתרום לסילוקם או למניעתם:

  1. צוואה ברורה ומהודקת: רצוי שהצוואה תנוסח בצורה ברורה ומנומקת על מנת להימנע מאי הסכמה על הכוונה של המוריש, למנוע את הצורך בפרשנויות.
  2. צילום בווידאו : תעד את הסיבות שהובילו אותך לכתוב הצוואה באופן שנכתבה, לשים דגש על הפרטים ולתת הבהרות שיהיו ברורים לילדיכם בעתיד, במיוחד אם מדובר ביורשה בעלת ערך סנטימנטלי כמו תכשיטים או תמונות.
  3. הימנע מכפייה : מומלץ לא להכריח את היורשים שלך להיות חלק מרכוש כלשהו אם אינך משוכנע שהם מעוניינים להיות בעלים של רכוש זה.
  4. שמור מסמכים רלוונטיים: הקפד לשמור את כל המסמכים והתיעוד הרלוונטיים לעתיד.
  5. מפגש משפחתי: על מנת למנוע מלחמת ירושה עתידית מומלץ לארגן מפגש משפחתי עם היורשים ולהציג להם את הצוואה ואת הסיבות שהובילו להחלטות. יתכן שבעקבות מפגש זה וסוגיות שיעלו במפגש תרצה לתקן חלק מהצוואה וכך תמנע סכסוך עתידי. בנוסף, כך יהיה קשה יותר לתקוף אותה בבית המשפט.
  6. שליטה מרחוק: חלק מההורים "מנצלים" את הצוואה ככל חינוכי והם מוסיפים גם הוראות לשליטה גם לאחר מותם. ישנם הורים אשר מוסרים את הונם לאט ובהדרגה, הצוואות למעשה תלויות בגיל הילד והם יכולים לנהל את רכוש המשפחה. והילדים אמורים לעמוד בציפיות שהציב ההורה לפני מותו כדי לזכות בנתח בירושה הממתינה.

כיצד יחולק העיזבון אם למוריש אין ילדים?

אם לאחר פטירת ההורים לא נותר צאצא או הורים, נהוג שהאח או האחות מקבלים את כל העיזבון. כמו כן, בית המשפט אינו מבחין בין מגדרים לגבי זכות הירושה ואינו קובע סדרי עדיפויות לבן הבכור, בין כל האחים.

סיכום:

ערכו הסכם בין האחים היורשים: אם ההורים לא הותירו צוואה, על מנת למנוע מראש סכסוכי ירושה כואבים, ניתן לקבוע הסכם שיהיה מקובל על כלל היורשים. ישנם יתרונות רבים להסכם מסוג זה; כולם יכולים לשמור על קשר טוב ולא יצטרכו להוציא הוצאות על עורכי דין וכו'. ההסכם יכול לשקף את רצונותיו ולגרום להם לסיפוק ולחלוקה הוגנת וראויה.


לשאלות נוספות ניתן לפנות אלי – לחץ כאן

בעת חירום גם בנייד : 052-5552989

נמצאים במשבר ולא רוצים להתגרש?

נמצאים במשבר ולא רוצים להתגרש?

מבוא

לכל הזוגות יש את הרגעים הקשים שלהם, ולעיתים המשבר נראה כמעט בלתי פתיר. אולם, ישנם זוגות שבחרו לא לוותר על הקשר שלהם ולא להתגרש, אף על פי שהם נמצאים במערבולת של רגשות וקונפליקטים.

אם אתם במצב זה, הנה עשרת הדיברות שעשויות לעזור לכם לנווט את המשבר בהצלחה ולשמור על הנישואין שלכם.

נמצאים במשבר ולא רוצים להתגרש? נהלו שיחה פתוחה וכנה

הדיבור הוא המפתח לכל קשר. דברו אחד עם השני באופן גלוי וכנה, מבלי להחביא את מה שאתם מרגישים או מה שאתם חושבים.

האזנה אקטיבית

לא רק לדבר, אלא גם להאזין. שימו לב למה שבן/בת הזוג שלכם אומרים, ונסו להבין את מניעיהם ואת הרגשות שמאחורי המילים.

חיפוש סיוע מקצועי

לעיתים, העזרה של מנחה זוגי או פסיכולוג יכולה להיות חיונית. אל תהססו לחפש עזרה מחוץ למערכת היחסים שלכם.

מתן מרחב

לעיתים, הדבר הנבון ביותר הוא לתת מרחב לאחד לשני. מרחב מאפשר לנשום, לחשוב, ולהעריך את המערכת היחסים ממרחק.

התמדה

מערכת יחסים לא מתוקנת ביום אחד. היו מוכנים לעבוד באופן מתמד על השיפור של המערכת היחסים שלכם.

הבנת העבר

למדו מהעבר של מערכת היחסים שלכם. מה היו השגיאות? מה היו הדברים שעבדו? שאלו את עצמכם איך אתם יכולים להמנע משחזור של אותו משבר.

יחד במשבר

את המשבר אתם עברים ביחד. אל תנתבו את האשמה אחד לשני, אלא בחרו לעבוד במשותף על מענה לבעיות.

שמירה על אהבה

אל תשכחו את האהבה שהביאה אתכם להיות יחד. נסו לחדש את האהבה בדרכים קטנות, ובעיקר במחוייבות.

השארת העבר מאחור

לאחר שדנתם בבעיות, למדתם מהעבר, ונעשו החלטות, השאירו את העבר מאחור. המשיכו קדימה בלי לשאת את הנעליים הישנות.

בניית חלומות משותפים

מערכת יחסים צריכה להיות מלאה בחלומות משותפים. שאלו את עצמכם: "לאיזו עתיד אנחנו שואפים?" בנו את החלומות שלכם ביחד.

נמצאים במשבר ולא רוצים להתגרש? - סיכום

הדרך לחיזוק מערכת היחסים במשבר אינה פשוטה, אבל בעבודה משותפת, שיחה, האזנה, ועבודה מתמדת, את/ה יכול/ה לשמור על הנישואין שלך. שאלו את עצמכם: "מהו הדבר החשוב ביותר לנו?" ו"איך אנחנו יוצרים מציאות חדשה מכבדת ומחוייבת"

בהצלחה

הפחתת לחץ נפשי של ילדים להורים גרושים

הפחתת לחץ נפשי אצל ילדים להורים גרושים

אנחנו נמצאים בתקופה קשה, כל אדם באשר הוא אדם שרואה את תמונת הזוועה נכנס ללחץ נפשי וחרדה. כאשר מדובר בילדים קטנים המצב קשה שבעתיים. ילדים של הורים גרושים (כמו שאר הילדים) מקבלים את הביטחון שלהם מהוריהם ולכן אנחנו חייבים להיות חזקים ולנסות להוריד את הלחץ הנפשי של יקירנו.

בעתות משבר, כמו מלחמה או כל אירוע גלובלי משמעותי אחר, הלחץ והמתח יכולים להיות מכריעים עבור כל המעורבים. עבור הורים גרושים, מצב זה יכול להביא רובד נוסף של מורכבות. זה חיוני לתת עדיפות לרווחתם של ילדיכם ולהבטיח שהם מרגישים בטוחים, אהובים ומובנים בתקופות מאתגרות אלו. הנה כמה אסטרטגיות שהורים גרושים יכולים ליישם כדי להוריד את הלחץ מילדיהם במהלך משבר מלחמה.

הפחתת לחץ נפשי אצל ילדים להורים גרושים
הפחתת לחץ נפשי אצל ילדים להורים גרושים
  1. שימרו על תקשורת פתוחה: תקשורת היא המפתח בכל מצב, במיוחד בזמן משבר. חיוני להורים גרושים לשמור על קווי תקשורת פתוחים, לא רק עם ילדיהם אלא גם אחד עם השני. דיון על המצב בכנות ובהתאמה עם ילדיכם יכול לעזור להקל על הפחדים והחרדות שלהם. יתרה מזאת, תיאום עם בן/בת הזוג לשעבר לגבי החלטות הנוגעות לילדיכם יכול לעזור להבטיח עקביות ויציבות.
  2. הציגו חזית מאוחדת: למרות היותם גרושים, ההורים צריכים לשאוף להציג חזית מאוחדת למען ילדיהם. זה לא אומר שאתה צריך להסכים על הכל, אבל זה אומר לשים בצד את ההבדלים האישיים כדי לקבל החלטות משותפות לגבי איך להתמודד עם המשבר. אחדות זו יכולה לספק תחושת ביטחון ויציבות לילדיכם.
  3. תעדוף רווחה רגשית: משבר מלחמה יכול לעורר מגוון רחב של רגשות אצל ילדים, מפחד וחרדה ועד לבלבול ועצב. כהורים, חשוב להכיר ברגשות אלו ולספק תמיכה רגשית. תן לילדים שלך לדעת שזה בסדר להרגיש מפוחדים או מוטרדים ושאתה שם כדי לעזור להם לנווט ברגשות האלה.
  4. קבעו שגרות: שגרות יכולות לספק תחושה של נורמליות בעתות משבר. השתדלו לשמור על שגרה קבועה ככל האפשר, כמו ארוחות, שעות שינה ואפילו שעות משחק. אם ילדיכם מחלקים את זמנם בין שני משקי בית, נסו ליישר את השגרות הללו בשני הבתים באופן הדוק ככל האפשר.
  5. עודדו ביטוי: עודדו את ילדיכם לבטא את רגשותיהם ומחשבותיהם לגבי המצב. זה יכול להיות באמצעות דיבור, ציור, כתיבה או אפילו משחק. הביטוי יכול להיות טיפולי ולעזור לילדים לעבד את מה שעובר עליהם.
  6. הגבילו את החשיפה לחדשות: למרות שחשוב להתעדכן לגבי המצב, חשיפה רבה מדי לחדשות עלולה להגביר את החרדה והפחד. הגבילו את החשיפה של ילדיכם לחדשות על המשבר והבטיחו שהמידע שהם כן מקבלים מתאים לגיל.
  7. פנו לעזרה מקצועית במידת הצורך: אם אתם שמים לב שילדכם נאבק באופן משמעותי במצב, אל תהססו לפנות לעזרה מקצועית. מטפל או יועץ המתמחה בפסיכולוגיית ילדים יכולים לספק כלים ואסטרטגיות חשובות שיעזרו לילדכם להתמודד.
  8. מודל של אסטרטגיות התמודדות בריאה: ילדים פונים לעתים קרובות למבוגרים כדי לקבל רמזים כיצד להגיב במצבי לחץ. דגמי אסטרטגיות התמודדות בריאות כגון נשימה עמוקה, תשומת לב, או אפילו עיסוק בתחביב כדי לעזור בניהול מתח.
  9. הקפידו על בטיחות: מעל לכל, הבטיחו את בטיחות ילדכם. ללא קשר לרגשותיכם כלפי בן הזוג לשעבר, עבדו יחד כדי ליצור סביבה בטוחה עבור ילדכם. זה עשוי לכלול תיאום תוכניות פינוי או דיון כיצד לטפל במצבי חירום אפשריים.

לסיכום, לנווט בזמן משבר מלחמה כהורים גרושים יכול להיות מאתגר, אבל על ידי שמירה על תקשורת פתוחה, הצגת חזית מאוחדת, מתן עדיפות לרווחה רגשית והבטחת בטיחות, תוכלו לעזור להוריד את הלחץ מילדיכם. זכרו, זה בסדר לבקש עזרה אם אתם זקוקים לה. בתקופות קשות אלו, הדבר החשוב ביותר הוא לספק סביבה יציבה ואוהבת שבה ילדיכם מרגישים בטוחים ונתמכים בהם.

לשאלות נוספות ניתן לפנות אלי – לחץ כאן

בעת חירום גם בנייד : 052-5552989

החוק להסדר התדיינויות בסכסוכי משפחה

עמוד מאמרים, טיפים ומידע

החוק להסדר התדיינויות בסכסוכי משפחה – ביום 08/12/2014 התקבל בכנסת החוק להסדר התדיינויות במשפחה (הוראת שעה), התשע"ה-2014 (להלן: החוק). החוק נכנס לתוקפו ביום 17/07/2016 , כהוראת שעה שתוקפה יפה לשלוש שנים למן מועד תחולתה.

מטרתו של חוק זה לסייע לבני זוג שעומדים לפני גירושין ליישב סכסוך משפחתי ביניהם בהסכמה ובדרכי שלום, ולצמצם את הצורך בקיום התדיינות משפטית, מתוך התחשבות במכלול ההיבטים הנוגעים לסכסוך ובטובתם של כל ילדה וילד.

חוק להסדר התדיינויות בסכסוכי משפחה
חוק להסדר התדיינויות בסכסוכי משפחה

המשמעות המעשית של החוק מחייבת את הצדדים לסכסוך בענייני משפחה להשתתף בהליך הידברותי ביחידת הסיוע שליד בתי המשפט לענייני משפחה או בתי הדין הדתיים טרם שיוכלו להזדקק להליכים המשפטיים הקלאסיים המקובלים.

יוזמת החוק הינה ח"כ מירב מיכאלי ובבסיס החוק היה מונח רעיון מבורך – הפחתת המלחמות בין מתגרשים ומתן האפשרות לסיים את החיים המשותפים בדרכי שלום ונועם.

הפרקטיקה שנגזרת מהחוק מייצרת מצב שאין אפשרות לפתוח בהליכים מלבד הגשת בקשה ליישוב סכסוך. בניגוד לעבר, בהליכים בין בני זוג, לא ניתן לרוץ ("מרוץ סמכויות") ולהגיש תביעות כפי שהיה נהוג טרם החל החוק.

מה קורה בפועל ביחידת הסיוע?

פגישת מידע, היכרות ותיאום: במועד הגשת הבקשה ליישוב סכסוך, מקבלים הצדדים לסכסוך מועד לפגישת מהו"ת בה יפגשו עם עו"ס. בפגישה יוסבר לצדדים המשך התהליך וכל צד יביע דעתו האם להמשיך בהליך דרך יח' הסיוע או להגיש תביעות.

פגישות גישור: במידה והצדדים מחליטים להמשיך בהליך של גישור, יתקיימו עד 3 פגישות נוספות יחד עם ה-עו"ס ועו"ד מטעם המדינה. בפגישות ינסו להביא את הצדדים לכריתת הסכם מגבש.

המשך הליכים בביהמ"ש או בביה"ד: לאחר תהליך הגישור ובמידה והצדדים לא הגיעו להסכמה, יחידת הסיוע תודיע לביהמ"ש או לביה"ד כי הצדדים אינם מוכנים להמשיך בהליך של גישור. ביהמ"ש/ביה"ד יודיעו על סגירת התיק יישוב הסכסוך ומרגע סגירת התיק, הצד אשר פתח בבקשה ליישוב סכסוך רשאי להגיש תביעותיו לביהמ"ש/ביה"ד תוך 15 יום. לאחר 15 רשאי הצד השני להגיש תביעותיו.

האם החוק החדש עצר או סיים את "מרוץ הסמכויות" שהיה קיים משך שנים ארוכות? התשובה הפשוטה היא לא. מרוץ הסמכויות לא השתנה מהותית, הבקשה ליישוב סכסוך מוגשת על ידי מי מהצדדים. זו רק תחילת הדרך. הצד שכנגד אינו יודע בוודאות אם הערכאה אליה הוגשה הבקשה תהא זו אשר בה יתנהלו ענייני הצדדים בהמשך.

השאלה האחרונה האם נדרש עורך דין לתהליך?

ברמה הבסיסית אין חובה, אך ההמלצה שלי שכדאי לקבל ייעוץ משפטי טוב, זו תקופה מבלבלת ומלחיצה ועורך דין אשר יכול לתת לכם תשובות על שאלותיכם, להסביר לכם את מצבכם והיכן אתם עומדים, ולפרוש בפניכם את כל האפשרויות כדי לתכנן את המהלכים שלכם קדימה יסייע להוריד את חוסר הוודאות והלחץ שמגיע עמו. גם בשלב הבא, כאשר אתם שוכרים את שרותי על מנת ללוות אתכם בתהליך המורכב, אני נמצאת שם עבורכם לכל שאלה שמתעוררת, וכדי לעשות סדר בהתלבטויות. אין ספק שאתם נכנסים לתהליך מטלטל מבחינה נפשית.

הורים גרושים בימי קורונה

משמורת ילדים

הורים גרושים בימי קורונה – משבר הקורונה גורר אחריו את הצורך להתנהל אחרת בכל תחומי החיים, הורים גרושים נמצאים לרוב ביחס טעון ומורכב גם כך אך בתקופה זו המתיחות מועצמת. ולכן כל הצדדים חייבים לגלות יותר גמישות והבנה. לצד הבנה כי מגפה או בידוד אינה מורידה מהאחריות ההורית. במידה וההורה הגרוש נמצא בבידוד, הדבר אינו פוטר אותו מאחריות על הילדים. והוא מחויב לדאוג להם בדיוק כפי שהיה דואג כשהוא נמצא בחופשת מחלה או בחו"ל.

דוגמה נוספת מגיעה מכיוון של העולם הכלכלי, במידה ומצבו של אחד ההורים מתערער עקב השפעות הקורונה (ירידה בהכנסות / הוצאה כפויה לחל"ת) מתעוררות סוגיות כלכליות בין בני הזוג הגרושים בנושא המזונות. במקרה זב, כדי להגיע להסכמות לתקופת המשבר, מציעה לכם שלא לעשות התחשבנות בתקופה זו ולא להעלאת דרישות כספיות כאלו ואחרות כדי "לפצות" על הזמן העודף ששהיתם עם הילדים. מחר אתם יכולים להיכנס לבידוד, ואז יתחשבנו אתכם. בכל מקרה של הסכמה יש לעגן אותם בכתובים באופן ברור על מנת להימנע מבעיות עתידיות. הסכם כזה יכול להיות מסוכם בין בני הזוג לתקופה מסוימת ורק במידה שלא מגיעים להסכמה, ניתן לפנות לבית משפט. למען הסר ספק, עד להסכמה אחרת חוזה הגירושים מחייב !!!

בטחון פסיכולוגי של הילדים מחייב אתכם ההורים להיות קשובים לצרכים שלהם, לא לשחק משחקים או להעמיד גבולות בתקופה זו, אפשרו להורה המבודד קשר טלפוני חופשי עם הילדים.

הורים גרושים
הורים גרושים

מה קורה אם יש חילוקי דעות באשר להתנהלות עם הילדים סביב מגפת הקורונה?

לעיתים קרובות זוגות שהתגרשו עשו זאת בדיוק גם בגלל חילוקי דעות בנושא אופן החינוך והגידול של הילדים, המחלוקות הללו לא נעלמות לאחר הגירושין, ובלא מעט מקרים קיים קושי להגיע להסכמות של שני הצדדים, בתקופה זאת המחלקות הללו מקבלות משנה תוקף בסוגיות היום יום, האם להתיר לילד לצאת לחצר ? האם להתיר לו להיפגש עם חבר ? האם מותר לצאת לרופא ? כמה "זמן מסך" מותר ? ועוד שאלות מגוונות. חשוב מאוד בתקופה זו לנסות להתפשר ולהגיע להסכמות. חשוב להציג חזית אחידה מול הילדים. ברור שכל הורה רואה ומרגיש את המשבר בצורה אחרת, אחד מרגיש חרדה וסכנה קיומית והשני מרגיש שכולם היסטרים ללא צורך, חשוב לשדר לידלים יציבות ושאתם עושים הכל לשמור על בטחונם ושאתם תמיד שם בשבילם.

אם לא מצליחים, וקיימת תחושה של אין מוצא ניתן לפנות לבית המשפט למתן צווי מניעה לצורך הפחתת סיכונים. חשוב לזכור שבהליך של יישוב סכסוך ניתן לקבל סעדים זמניים באופן מהיר. אופציה נוספת היא לפנות לתיאום הורי, לסיוע בתיווך והסכמות.

מה בנוגע להשבתת מערכת החינוך ?

חלק מההתנהלות החדשה של התקופה קשורה בהשבתת מערכת החינוך, ברור שכל הורה אחראי לילדים בזמן המשמורת שלו ועליו לוודא שהילדים מתחברים למערכות הלמידה מרחוק על מנת לייצר שגרת לימודים, למורת האמור, אנחנו נמצאים בתקופה יוצאת דופן וחריגה שמחייבת את ההתגייסות של שני ההורים.

במקרה של מחלוקת שלא ניתן לגשר עליה, ניתן להגיש בקשה מתאימה לבית המשפט לענייני משפחה.

מה קורה במידה והילד חולה או שצריך להישאר בבידוד ?

כאשר ילד צריך להישאר בבידוד מכל סיבה, נשאלת השאלה אצל מי ישהה? האם אצל האב או אצל האם? אין לכך תשובה ברורה מאחר שלא נכתב סעיף כזה (סעיף המתייחס למגפה עולמית) בהסכם הגירושים שנכתב ונחתם טרום תקופת הקורונה.

ההמלצה שהילד ישהה בבית "העיקרי", כמובן שגם ההורה השני זכאי ורשאי לראותו ויש למצוא לכך הסדר ברור אשר מחד אינו מסכן את הציבור ומאידך מאפשר להורה שאינו משמורן הסדרי שהות עם הילד/ים.

במידה ומדובר במשמורת משותפת ממליצה שההורים יגלו גמישות וימנעו ממאבק במטרה לסייע לילדים לעבור את התקופה בתחושת בטחון, הסכם ברור וכתוב (לא בע"פ) אשר מחד אינו מסכן את הציבור ומאידך מאפשר להורה שאינו משמורן הסדרי שהות עם הילד/ים.

מיותר לציין שמאחר וזו תקופה שקצובה בזמן אין סיבה לריב וניתן להגיע להסכמות שהצד שלא שהה עם הילד בהיותו בבידוד יכול לקבל פיצוי במועד אחר. התנהגות נבונה ומעשית תהיה גמישות ולאו דווקא עמידה דווקנית ודקדקנית על זכויות.

מה יקרה אם בעתיד המדינה תיכנס להסגר מלא ?

במצב של החמרה והחלטת הממשלה שהמדינה כולה תיכנס להסגר יש להישמע להוראות ולא לשנע את הילדים, זה כמובן אינו תירוץ למנוע את הסדרי ראיה. אפשרו תקשורת חופשית בין הילדים להורה השני.

מה הכי חשוב ?

חשוב מאוד לגלות הבנה למצב חדש, לנסות להימנע מעימותים מיותרים לאפשר לתקופה הקשה לחלוף, ההבנה שהילדים נמצאים בחוסר ודאות ולעתים חרדה מחייבת את ההודים לנהוג באופן אחראי, תומך, אחיד ויצב במטרה להגן על בריאותם של הילדים.

החלטה מסכנת חיים

במקרה שאחד ההורים חש כי הצד השני עשוי לקבל החלטה חד צדדית מסכנת חיים של הילדים ראוי ונכון לפנות לבית המשפט כגון במצב בו הורה מתעקש לקחת עמו בזמנים אלו את הילד לחו"ל או לחופשה במסלולי הקורונה.

להתייעצות צרי קשר עם מרב : 052-5552989